Claudicatio intermittens

De beste begeleiding voor het beste resultaat

Contacteer ons!

Informatie over claudicatio intermittens

Fysiotherapie bij claudicatio intermittens is gesuperviseerde looptraining bij mensen met vaatvernauwing in de benen; uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen die onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut looptraining gaan doen meer verbeteren in het langer kunnen lopen, minder beenpijn hebben, de kwaliteit van leven meer verbeterd en minder complicaties krijgen en een actievere leefstijl ontwikkelen.

Mensen die pijnklachten door aderverkalking in hun benen ontwikkelen hebben dit vaak niet alleen in hun benen, maar ook op andere plaatsen in hun lichaam (zoals hart, nieren, hoofd). Door inspanning tijdens lopen wordt er meer zuurstof en brandstof in de spieren gevraagd, maar de toestroom schiet te kort door het vernauwde bloedvat, waardoor de pijn toeneemt tijdens de inspanning. De pijn ontstaat in het deel van het lichaam achter de vernauwing in de slagader, vaak maar aan 1 been maar soms ook aan beide benen. Wanneer er gestopt wordt met het lopen verdwijnt de pijn vrij snel, lopen wordt hierna vaak weer hervat tot de volgende pijnstop. Mensen die beenpijn ontwikkelen tijdens lopen en echt moeten gaan zitten om de pijn te laten verdwijnen hebben vaak zenuwpijn die het lopen belemmert (neurogene claudicatio), zij kunnen beter de huisarts zien.

Risicofactoren op aderverkalking zijn; roken, hoge bloeddruk, inactiviteit, vet eten, diabetes en overgewicht.

Wat te doen als u etalage benen heeft:

  1. Voorkomen van erger, u heeft namelijk een verhoogde kans op een hart- en herseninfarct
  2. Verminderen van de klachten bij het lopen en andere activiteiten;
  • Cardiovasculair risicomanagment; stoppen met roken, gebruik van goede medicijnen, gezonde voeding en verminderen van overgewicht
  • Gesuperviseerde looptherapie (GLT) bij de claudicationet fysiotherapeut 3 maanden lang

Indien bovenstaande niet voldoende resultaat heeft dan pas zou u in aanmerking kunnen komen voor het plaatsen van een stent of dotteren.

Contactformulier

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in ons Privacy beleid

Heeft u interesse? Plan vandaag nog uw intake!

Wat doet gesuperviseerde looptraining:

  • verbeteren van loopafstand
  • verbeteren van conditie en algehele fitheid; verbeterde pompfunktie van het hart en verbeterde longfunktie
  • verbeteren van de kwaliteit van leven
  • positieve invloed op verlagen van bloeddruk, cholesterolverlaging, betere regulatie bij suikerziekte
  • geen (ernstige) complicaties die soms optreden bij dotteren of het plaatsen van een stent
  • aandacht voor gezondere leefstijl (langere termijn!)
  • veilige behandeling
  • positief effect op alle bloedvaten

Hoe ziet de behandeling eruit

Eerst wordt er een intake gedaan waarbij de klachten worden geïnventariseerd, behandeldoel bepaald, ingangsnivo en gewenst uitgangsnivo bepaald, cardiovasculair risicomanagement en medicijngebruik bekeken. Lichamelijk onderzoek indien noodzakelijk en een loopbandtest met het invullen van 2 vragenlijsten om het startnivo te bepalen en ter evaluatie na afloop van de therapie. De therapie duurt 3 maanden 3x per week minimaal een half uur, waarbij u 2x bij de therapeut en minimaal 1x thuis oefent. Terugkoppeling vindt altijd plaats naar de verwijzend arts, en hij bepaalt mede aan de hand van de loopbandtestresultaten het verdere behandelverloop/behandelinterventie. Gedurende de trainingsperiode wordt de training bij de therapeut afgebouwd en gaat u steeds meer zelfstandig aan de slag, alleen of in groepsverband bij evt. een sportvereniging bij u in de buurt. U bent tenslotte veranwoordelijk voor uw eigen gezondheid. Dit kan alleen als de resultaten van de therapie voorspoedig zijn.

Plan hier uw intake

Fysiotherapie Bolnes